Schola Cantorum

tn MG 5205
Gjennom hele sin historie har kammerkoret Schola Cantorum siktet høyt. Koret har markert seg internasjonalt og har gjort det til et varemerke å ha nyskrevet musikk på repertoaret. Begge deler kan føres tilbake til organisten, komponisten og dirigenten Knut Nystedt (1915-2014). I 1964 vendte han hjem fra studier i USA til Universitetet i Oslo og startet et kor i tilknytning til faget musikkvitenskap.

Korets aktiviteter

I 2017 vil Schola Cantorum både presentere egne konsertproduksjoner samt medvirke på andre større samarbeidsproduksjoner. Sentralt i korets aktivitet står fremføring av nyere norsk og nordisk musikk. Digitale medier-prosjekt: Mellom 2014 og 2017 vil Schola Cantorum spille inn og lage videoer til musikk av unge, norske komponister. Videoene vil så spres via digitale medier med et mål om å nå ut til flest mulig med kvalitetsinnspillinger av nyskrevet kormusikk. Prosjektet er muliggjort av støtte fra Furestiftelsen.

Historie

Schola Cantorum ble startet i 1964 av komponist og kordirigent Knut Nystedt. Nystedt ble utdannet i amerikansk kortradisjon der nyskrevet musikk har en sentral plass. Denne praksisen førte han med seg til Oslo og hans egen musikk ble viktig i Schola sitt repertoar. Han dirigerte Schola Cantorum frem til 1985, parallelt med at han stiftet og dirigerte Det norske solistkor.

Dirigenten og konsertorganisten Kåre Hanken tok over Schola i 1987 etter kortere perioder under dirigentene Jon Fylling og Carl Høgset. Under Hanken reiste koret på flere større turneer til blant annet Japan og Sør-Afrika og spilte inn to CD-er, den ene med musikk av Knut Nystedt. I 1999 tok så Eirik Sørborg steget fra tenorrekken til dirigentpulten; han ledet Schola Cantorum frem til dagens dirigent Tone Bianca Sparre Dahl tok over i 2002.

Under Sparre Dahl har Schola Cantorum for alvor markert seg i norsk musikkliv. Koret samarbeider jevnlig med utøvere på høyt nivå som Kringkastingsorkesteret, Det norske blåseensemble og Forsvarets stabsmusikkorps. Ensemblet har stor fleksibilitet og et variert repertoar og har de siste årene turnert over store deler av Europa. Sparre Dahl fører videre Nystedts tradisjon for fremføring av nyskrevet musikk.

I 2013 utga koret albumet Hymn to the Virgin. Innspillingen inneholder flere verk av unge norske komponister som ikke er mye eldre enn korsangerne selv, og som likevel har markert seg som sterke videreførere av Knut Nystedts virke. Platen er Schola Cantorums andre under Dahls ledelse og ble Grammy-nominert i klassen Best Engineered Album, Classical. I 2014 ga de ut albumet ja, vi elsker i samarbeid med Forsvarets stabsmusikkorps, en samling norske fedrelandssanger arrangert for kor og korps. Platen fikk en rekke gode anmeldelser både nasjonalt og internasjonalt.

 


 

Neste konserter

Ingen hendelser

Kjøp album

2L095

 

Støtt oss

Grasrotandelen small

 

Sagt om Schola

  • image
  • image
  • image